A velencei Zöldliget-iskola győzött a vitaverseny országos döntőjében

2023. 05. 31. 12:01 | HÍREK

A velencei Zöldliget-iskola csapata képviseli majd a magyar diákokat Brüsszelben, miután győzni tudtak egy nemzetközi vitaverseny-sorozat magyarországi döntőjén.

Az Európai Unió néhány szervezete „You Lead” elnevezéssel olyan vitaversenyt kezdeményezett, amelynek az volt célja, hogy ösztönözze a fiatalok szerepvállalását és a demokratikus vitát, valamint összekapcsolja azt a környezetvédelemmel. A projektet öt európai országban – Olaszországban, Ausztriában, Görögországban, Szlovéniában és Magyarországon – valósították meg, mindenütt azonos időben. A magyarországi lebonyolító a Baptista Szeretetszolgálat volt. Az angolul vitázó győztes csapat tagjai lehetőséget kaptak arra, hogy a jövő év elején – a többi résztvevő ország első helyen végzett csapatával együtt – Brüsszelbe utazzanak, ahol uniós parlamenti képviselőkkel, ifjúsági ügyekkel foglalkozó tisztségviselőkkel találkoznak, valamint részt vesznek egy ifjúsági találkozón is.

A vitához két, úgynevezett tételmondatot adtak meg a szervezők. A magyar nyelven vitázó csapatok mondata ez volt: „Az Európai Uniónak közös hadseregre van szüksége, hogy megvédje érdekeit.” Az angolul érvelő csapatoknak a migráció és a klímaváltozás közötti összefüggésekről kellett kifejteniük véleményüket.

Kedden az egyik felkészítő tanár, Borz Attila már délelőtt azt mondta, bízik a győzelemben. Igaza lett. Az idei döntőt a budapesti Kőrösi gimnáziumban rendezték meg, ahol az angol nyelven vitázók versenyét a velencei Zöldliget-iskola Green Team elnevezésű csapata nyerte, így ők – Dubis Richárd, Szederkényi Miklós, Ötvös Lili, Debreceni Lili, Szabó Benjámin és Naghi Kristóf – utazhatnak majd Brüsszelbe. Felkészítésük Dusty Cagle, Nagy Erzsébet és Borz Attila munkáját dicséri.

– A döntőbe kerülést házi fordulók és temérdek készülés, kutatás előzte meg – mondta Borz Attila. – A csapat izgatottan érkezett a vitára, ahol három másik ellenféllel mérkőztünk meg angolul. A vetélkedés órái jó hangulatban, magas színvonalon teltek, a „szembenálló felek” kulturáltan, egymásnak tiszteletet adva és figyelmet szentelve ütköztek meg. Nagy örömünkre és büszkeségünkre mindhárom vitában győztesen került ki a Zöldliget suli csapata és végül a pontszámok alapján a döntőt is sikerült megnyerni, lehetőséget kapva ezzel a brüsszeli programokban való részvételre.

A magyarul vitázók versenyében a kisújszállási baptista oktatási intézmény diákjai végeztek az első helyen. Minden résztvevőnek gratulálunk!  

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Megemlékezés az Aradi-vértanúkról

06.
OKT.

Digitális országos mérések (6. évfolyam)

24.
OKT.

56-os megemlékezés: 9. évf. sírkert látogatás

26.
OKT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY
1065 Bp, Bajcsy-Zsilinszky út 57.
Telefon: +36 1 381 0537
fenntarto@baptistaoktatas.hu
© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT