KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Ne legyen nyugtalan a szívetek! Higgyetek az Istenben és bennem is higgyetek""
(János evngéliuma 14,1)

CSATORNÁK

Tehetséges felnőttek

Tóth László cukrász és vendéglátó szakoktató

A kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik választott tehetségterülete a szakmai tehetségek gondozása. Ezen a területen támogatja a tanulókat Tóth László, aki nem csak személyes példamutatásával, de mentortevékenységével, tehetségfejlesztő foglalkozásaival, és tehetséggondozó programok végrehajtásával is segíti a szakmai területen tehetséges fiatalok elindulását és fejlődését. Tóth László 2004-ben szerzett vendéglátó szakoktatói diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Karán. 2012 óta dolgozik Kisújszálláson, az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Második diplomáját közoktatás vezetői szakon szerezte 2013-ban.  

Tóth László tanár úr kiváló szakember, melyet számtalan díja is bizonyít. A legjelentősebbek  a luxembourgi Kulináris Világbajnokságon 2014-ben cukrász artisztika kategóriában a repülés történetét bemutató versenymunkájával szerzett bronzérme, illetve az erfurti Kulináris Olimpián 2016-ban elért két újabb bronzérme, melyeket szintén cukrász artisztika kategóriában nyert el.  

Az általános szakmai képzésen túl nagy hangsúlyt fektet tanítványai személyiségének fejlődésére is. A tehetséggondozás iránti elkötelezettségét és szakmai alázatát bizonyítja, hogy 2008 óta szervez országos ételművészeti versenyt, előbb Rózsakert Kupa, majd Illéssy Gasztro Kupa néven. Ez a rendezvény idén is több mint 100 diáknak adott lehetőséget a bemutatkozásra és a szakmai megmérettetésre. Emellett főszervezője a „Színek” országos baptista középiskolai tehetségkutató versenynek. Szabadidejében gasztronómia tehetségműhelyt működtet az érdeklődő diákok számára, ahol a tanulók életre szóló élményekkel és szakmai fortélyokkal gazdagodhatnak. Eredményei mellett egy szerény, kedves, jólelkű ember, hatalmas munkabírással, tele ötletekkel és lelkesedéssel a választott szakmája és a tanítványai iránt. 

 


Beszélgetés Csizmadia Lászlóval, a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola szakoktatójával

 

–        Hogyan kerültél a pedagógus pályára? Melyek voltak eddigi pályafutásod főbb állomásai?

 

–        Ha valaki nekem általános iskolás koromban azt mondja, hogy pedagógus leszek, biztosan kinevettem volna. Az egész azzal kezdődött, hogy az általános iskola végén orosz tantárgyból bukásra álltam és a tanárnő azzal a feltétellel adta meg a kettest, hogy szakmunkásképző intézetben tanulok majd tovább. Utólag ezért nagyon hálás vagyok, hiszen egy kiváló szakember, Horváth Tihamér mellé kerültem. Az ő útmutatásával szereztem meg ötös eredménnyel a víz-, gáz- és központifűtés-szerelő szakmát. Ő biztatott arra, hogy továbbra is nagy figyelmet fordítsak a gyakorlat mellett az elméletre is, hiszen elmélet nélkül nincs gyakorlat. Így jött a középiskola, majd a technikum. Tapolcán a városgazdálkodásnál kezdtem dolgozni, ahol fiatal koromnak, és annak a körülménynek ellenére, hogy a kor elvárásával szemben nem voltam párttag, hamar kiváló dolgozónak választottak. A vállalat akkori igazgatója 1982-ben azzal keresett meg, hogy segítsek beindítani a gázszerelő képzést a vállalat tervezett tanműhelyében az induló dunántúli gázszolgáltatás számára. Nyolc órát kaptam arra, hogy döntsek, és igent mondtam. Innen indult útjára Tapolcán a gázszerelő képzés 1984. szeptember 1-én, majd egy évre rá átadásra került az iskola. Mindjárt a legelső osztályunkkal részt vettünk Budapesten egy országos szakmai versenyen, ahol rögtön a második helyen végeztünk. Az azóta eltelt évek alatt tanulóinkkal huszonhatszor állhattunk fel országos szakmai verseny dobogójára, de arra is többször volt példa, hogy az országból kiválasztott öt tanulóból négy tapolcai volt. Nem egy esetben ért minket az a megtiszteltetés, hogy az Országház épületében személyesen az Országgyűlés elnökétől és a kamara elnökétől szüleik jelenlétében vehették át növendékeink az elismeréseket.

 

–        Magas színvonalú pedagógiai munkádat számtalan siker és elismerés kíséri, ezek közül melyek a legfontosabbak, legemlékezetesebbek számodra?

 

–        A Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végeztem, ahol a legjobb hallgató számára frissen alapított Ezüst Egyforintos-díjat első alkalommal én kaphattam meg. Az oktatói munkám során azok az elismerések a legkedvesebben számomra, amelyeket olyan tanulókkal értünk el, akik nem bíztak önmagukban, a saját tudásukban, de bíztak bennem, és általam hitték el azt magukról, hogy jó diák bárki lehet. Az ő sikerük számomra is óriási siker. Ezeken kívül rendkívül megtisztelő elismerés a jelenlegi fenntartónk, a Baptista Szeretetszolgálat által nekem ítélt Ócsai Nagy Pál-díj, amit egy csodálatos hangulatú kétórás filharmonikus koncert alkalmával vehettem át.

 

–        Van-e megfogalmazott szakmai ars poeticád, más szóval, mi a tartós siker titka számodra?

 

–        Szeresd a szakmádat, szeresd a gyereket! Ha ezt tudod közvetíteni számára, akkor szép sikereket érsz el. Légy ott mindig az új technológiákban, tanulj te is, de a legfontosabb: egyedül nem megy! Ezeket az eredményeket nem saját, hanem közösségem sikereinek tartom, akikkel úgy dolgozunk együtt, mint egy család. Mindenki valamiben jobb a másiknál, és ez a diákok hasznára válik. A sikerek csak a társakkal együtt dolgozva jöhetnek létre, ide értve a szakmai és közismereti tárgyakat oktató kollégákat egyaránt. A tudás komplex dolog, a sikeres szakember tudása szerteágazó kell, hogy legyen, amihez a humán és a reál a

a tudományokban való jártasság is hozzá tartozik. Közös célunk az, hogy minél jobb szakembereket neveljünk.

 

–        Te a kezdetektől meghatározó alakja vagy a város és a környék szakképzésének. Az évek során hogyan változtak a kihívások és milyennek látod a szakképzés jövőjét?

 

–        A kezdetektől nagyon jó közösségbe kerültem, kiváló elődeim voltak, akiktől nagyon sokat tanultam, igyekeztem azokat a pedagógiai, didaktikai módszereket átvenni tőlük, amikről azt láttam, hogy sikerre vezetnek. Azóta rengeteg minden átalakult. Volt egy nagyon komoly törés a szakképzés, azon belül a tapolcai Kereskedelmi és Iparai Szakképző Intézet életében, amikor 1992-ben nagyon sok olyan vállalat, amely addig tanműhelyt tartott fenn, külföldi kézre került, és az új tulajdonosok már nem tartották fontosnak a szakképzést, így a tanműhelyi képzést felszámolták. Emiatt több mint tíz szakma képzését kényszerültünk beszüntetni. Az akkori önkormányzati vezetőket egy magánbeszélgetés alkalmával sikerült meggyőzni egy új tanműhely felállításának fontosságáról, és az akkori polgármester támogatásával és kiváló igazgatónőnk, Lájerné Tóth Éva segítségével megvalósulhatott egy, a mai kor követelményeinek is kiválóan megfelelő, korszerű tanműhely, ami lehetőséget biztosított az ipari szakképzés újjáépítésére, és kiváló alapot szolgáltat a jövő szakembereinek képzéséhez is.

 

 

 Erdős Géza, a pécsi Széchenyi Gimnázium félállású vizuális kultúra tanára

 

Grafika szakon végezte a budapesti „kisképzőt”, rajztanárként a Janus Pannonius Tudomány Egyetemet, vizuális és környezetkultúra tanárként a Kaposvári Egyetemet.

Éveken keresztül a Fondéria Öntödében dolgozott homokformázóként, egyedi érmeket, plaketteket, emléktáblákat öntött, közreműködött a Kazinczy utca sarkán álló „Veronika-kút kivitelezésében.  

 

Rétfalvi Sándor szobrászművész mellett viaszformázóként, bronzöntőként számos szobor elkészülését segítette, többek között a Pécsi Bazilika millennium i díszkapuét.

Fáradt bohóc szobra a Színház téren áll. 

Jelenleg mellékállásban a Design grafikai stúdiót vezeti, az arculattervezéstől az autódekoráción keresztül a szórólapokon át a könyvkiadásig minden belefér a palettájába. A megrendelői folyamatosan inspirálják új élmények befogadására, így teljesen naprakész a vizuális trendekkel kapcsolatban, amit az oktatás során is igyekszik felhasználni.

Egyik fő partnere a Janus Pannonius Múzeum, számukra plakátokat, meghívókat, tárgyfeliratokat, tablókat és számos állandó valamint ideiglenes kiállítást tervezett és kivitelezett az évek során. Ezek közül kettő az Iskolatörténeti kiállítás.

Idegen ég alatt – orosz földön meggyötörve (a málenkij robot áldozataira emlékező kiállítás megjárta Párizst is, Pécsett prolongálni kellett a nagy siker miatt. 

Egyéb kiállítások közül, amelyeket készített: Ami a Nagy Háborúból ránk maradt 1914-2014, Az Első Világháborús Emlékbizottság megbízásából az Egyetemtörténeti kiállítás.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klimó könyvtára részére.

 

 

 

 

Vámosi István, a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára

 

Vámosi István Erik táncpedagógus 2011-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakán. Iskolánkban 2009. 09. 09. óta dolgozik a néptánc tanszak vezetőjeként.

 

Elhivatott a tanításban, a népi kultúra megőrzésében és átadásában. Művészeti vezetője a számos díjat elnyert Debreceni Népi Együttesnek, valamint a Debreceni Honvéd Táncegyüttesnek. Részt vállal a határon túli magyar közösségek –Erdély, Kárpátalja -  néptáncoktatásában .  Koreográfusként is elismerik munkásságát a különböző szakmai fórumokon.

 

Díjai:

-Oktatói különdíj, 2015

-Koreográfusi díj, 2014, 2016, 2017

-Magyar Kultúráért díj- Téglás Város Önkörmányzata- 2016

Iskolánkban az ő vezetésével indult be  a néptánc tanszak. A gyerekek nagyon szeretik, ragaszkodnak hozzá, példaképnek tekintik őt. Nagy szeretettel és türelemmel foglalkozik a tanulókkal, akik között nagyon sok a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, magatartási illetve tanulási nehézségekkel küzdő gyermek. Rájuk különösen odafigyel, nemcsak oktatja, hanem neveli is őket. A nyolcadikosok pályaválasztásában segítséget nyújt, a szakirányú felvételi vizsgára felkészíti őket. A gyerekek szeretetét bizonyítja, hogy az általános iskolánkból elballagó gyerekek visszajárnak a tanórákra, továbbra is a művészeti iskolánk tanulói maradnak. Többen részt vesznek a  Debreceni Népi Együttes foglalkozásain is. Vámosi István aktívan részt vesz a pályázatírásban, több alkalommal rendezett tehetséggondozó tábort a különböző pályázatokon elnyert támogatásból.

 

A felső tagozatos gyerekekből álló Ördögmotolla Néptáncegyüttes számos városi és iskolai rendezvényen lép fel nagy sikert aratva. Szívesen vesznek rész versenyeken, ahol szép eredményeket érnek el.

 

Eredményeik:

- Hajdú-Bihar Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fórum , Hajdúnánás -
  ezüst minősítés , 2014

- Hajdú-Bihar Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fórum –Hajdúnánás -
  ezüst minősítés, 2015

-  I. Országos Baptista Iskolák Kamara Néptáncversenye – Nagyhalász - arany  
   és ezüst minősítést,  2015.

-  I. „ Gyöngyhalász” Országos Baptista Tehetségkutató Verseny - Budapest -
   I. helyezés, 2015

- VI. Hajdúböszörményi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál -  arany minősítést, 2016

- II. „Gyöngyhalász” Országos Baptista Ki Mit Tud – Budapest-

   II. helyezés, 2017

- VII. Hajdúböszörményi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál -  
  Hajdúböszörmény - Bronz díj, 2017

- II. Országos Baptista Iskolák Kamara Néptáncversenye- Nagyhalász- 2017

  Ördögmotolla Néptáncegyüttes: - Arany minősítés
  Különdíj a legautentikusabb előadásmódért
  Különdíj a legtechnikásabb táncolásért
  Kismotolla néptánccsoport: - Bronz minősítés

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Megemlékezés az Aradi-vértanúkról

06.
OKT.

Digitális országos mérések (6. évfolyam)

24.
OKT.

56-os megemlékezés: 9. évf. sírkert látogatás

26.
OKT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY
1065 Bp, Bajcsy-Zsilinszky út 57.
Telefon: +36 1 381 0537
fenntarto@baptistaoktatas.hu
© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT