Az apa nélkül karácsonyozó gyerekeknek gyűjtenek

2023. 12. 12. 20:14 | HÍREK

A Seregélyesi Baptista Általános Iskolában idén is gyűjtik a cipősdoboznyi ajándékokat, ám ezúttal egy kis segítséget várnak ahhoz, hogy jótékony céljukat a határon túl, a háború minden következményét megszenvedők érdekében tudják megvalósítani. A kezdeményezéshez csatlakozott a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

 

A részletekről a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban beszéltek kedden délután az újságírók előtt. Sajtos József iskolaigazgató elmondta: az oktatási intézmény 2012 óta a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működik, azóta vesznek részt erejük szerint az adventi jótékonysági akcióban. Eleinte más-más vidéken, vagy határon túli óvodák, iskolák számára gyűjtöttek, azonban Demeter Marianna igazgatóhelyettes javaslatára az utóbbi években a kárpátaljai nélkülöző kisgyerekekre fókuszálnak. A pedagógus hozzátette: idén már két alkalommal jártak Kárpátalján adományaikkal, és tudják, a magyarlakta falvakban egyre több a csonka család, és szeretnék, ha minél több cipősdobozt tölthetnének meg ajándékokkal.

Demeter Marianna eredetileg kárpátaljai, és a saját családjában is vannak hiányzó férfiak. A szétszakítottságról szólt, azokról az apákról és férjekről, akik közül sokan „vagy nyugaton, vagy keleten” tartózkodnak, attól függően, hogy külföldön dolgoznak, onnan igyekeznek támogatni szeretteiket, vagy pedig a fronton harcolnak. Tudják, egy apa pótolhatatlan, de azért megpróbálják szebbé varázsolni a csonka családban ünneplő gyerekek karácsonyát. A tanárnő elmondta, kárpátaljai barátnői, ismerősei közül sokan maradtak egyedül, férj nélküli feleségek lettek a háborús körülmények miatt. Megjegyezte, egyikük férjét közúti ellenőrzés során vitték el a sorozók, és azóta is a fronton van. Azzal a kéréssel fordult mindenkihez, hogy a cipősdobozokat úgy csomagolják be, hogy azok tartalma áttekinthető legye, a határellenőrzés során könnyen ki lehessen nyitni a dobozt.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója kijelentette, örül annak, hogy intézményük csatlakozhatott az akcióhoz, munkatársai lelkesen csatlakoztak a felhíváshoz, és már készülnek a játékot, könyvet, tisztálkodószereket, apró kis meglepetéseket tartalmazó karácsonyi csomagok. Bízik benne, hogy nem csupán kollégái állítanak majd össze nagy számban cipősdoboz ajándékokat, de elhozzák dobozaikat azok a székesfehérváriak is, akik szívesen küldenek meglepetést egy-egy kárpátaljai kisgyerek számára. A Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont december 18-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja az adományozókat a Várkörút 32-es szám alatt. A főigazgató hozzátette: aki cipősdoboz ajándékkal érkezik, az ingyenesen tekintheti meg a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítást!

A Baptista Szeretetszolgálat idén 20. alkalommal szervezte meg a Cipősdoboz Akciót azzal a céllal, hogy minél több rászoruló kisgyerek számára teljen meg egy-egy doboz ajándékkal, és olyan kislányok és kisfiúk is kaphassanak meglepetést a karácsonyfa alá, akiknek ez másként nem volna lehetséges. Az akció  – a múzeum csatlakozása után – immár huszonegy Fejér vármegyei gyűjtőponttal már javában tart.

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Fizikai képességfelmérés az 1. évfolyamra

02.
MÁRC.

Szóbeli felvételi vizsgák

04.
MÁRC.

Országos kompetenciamérs (Külön terv szerint)

04.
MÁRC.

Középiskolai szóbeli vizsgák időpontja 03.04-20.

04.
MÁRC.

PÉNZ7 - pénzügyi és vállalkozói témahét

04.
MÁRC.

Szóbeli vizsgák a 9. évfolyamra felvételizők részére

04.
MÁRC.

Középfokú felvételi eljárás - szóbeli (motivációs beszélgetés)

04.
MÁRC.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY
© 2024 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT