A napokban jeles esemény helyszíne volt a tapolcai Széchenyi István Baptista Technikum. 2025. március 24-26-án került megrendezésre az XXV. Nemzetközi Gasztronómiai Verseny.
Közel 30 évvel ezelőtt négy nemzet négy városának vendéglátós iskolája arról döntött, hogy tanulói számára versenysorozatot indít. A gasztronómiai verseny célja, hogy a tanórákon és a duális képzőhelyeken elsajátított tudást és szakmai készségeket bemutathassák a szakács és pincér szakmát tanulók.
A résztvevők iskolánk diákjai mellett a francia Carcassone, a lengyel Wroclaw, a német Stadthagen városából érkeztek. A felkészülés már az előző év novemberében megkezdődött. Ekkor a kettő-kettő fős pincér és szakács csapatok a megadott terítési témák, illetve nyersanyagkosár alapján nekiláttak megbeszélni és összeállítani az asztali dekorációt és a menüt. Mivel a csapatok tagjai a négy ország diákjaiból kerültek kisorsolásra, nagy kihívást jelentett a távolság, és az angol nyelven történő kommunikáció.
A hétfői nap a megérkezésről, a személyes találkozásról és a megismerkedésről szólt. A keddi napon a csapatok tagjai az előkészületeket tették meg a másnapi versenyre.
Szerda reggel a verseny megnyitója után a szakácsok elkezdték a sütést-főzést, a pincérek pedig a koktélok keverését és az asztalok megterítését. A szakácsok háromfogásos menüt főztek (előétel, főétel, desszert). A pincérek az elkészített menüsorhoz díszasztalt terítettek „A nagy Gatsby” és a matematika géniuszai témakörben. Miután a szakács zsűri értékelt, a pincérek felszolgálták az ízletes étkeket finom borok kíséretében a megjelent vendégek részére.
A Széchenyi iskola diákjai remekül szerepeltek a versenyen.
Pincérek: Szabó Gréta és Egerváry Noel. Oktatójuk: Kamondi Roland
Szakácsok: Almási Ádám, Haffner Gergő. Oktattójuk: Gyurecska László
Gratulálunk a versenyzőknek és oktatóiknak a szép eredményhez!