Sárkányok márpedig vannak!

2023. 12. 12. 11:22 | HÍREK

 

Ötévesen még többnyire a mesék világában élnek a gyerekek, ahol a sárkányok, törpék és óriások között alakul a fantázia világuk, ott lesznek a hőseik, példaképeik, itt élhetik át azokat az izgalmakat, amelyek segítenek feldolgozni a vágyaikat, félelmeiket – mondják a pszichológusok.  Ám vannak gyerekek, akiket már ebben a korban elbűvöl a számok világa, vagy a zene varázslata, de lehet, hogy épp a sakkjáték mágiája ragad magával. Isteni adottságok, vagy a gének játéka, ki tudja mi áll a hátterében ennek a fiatalon megnyilvánuló szenvedélynek? Lényegében mindegy is a kiváltó ok, inkább az a kérdés, hogy a szülő mit tud kezdeni azzal amikor felfedezi, hogy a gyermeke a kortársaival ellentétben, nem a G.I. Joe katonákkal, vagy a Barbie babákkal szeret játszani, nem a FIFA játékért nyüstöli a szülőt, hanem kijelenti, hogy egy sakktáblát kér karácsonyra. Amikor a meglepett szülők megkérdezik, hogy honnét az ötlet, kiderül, hogy a fiú az interneten fedezte fel a játékot, mi több egy sakktanfolyamot már el is kezdett, sőt már online mérkőzéseket játszik különféle ellenfelekkel a világ másik feléről. A hírt meghallva a nagypapa előkeresi a sakktábláját (mert olyan a legtöbb nagypapának van) és megkezdődnek a véget nem érő sakkcsaták, ahol a reggelit és néha az ebédet is a sakktábla mellett fogyasztja a két sakkfanatikus, lévén nyári szünet, amikor még az óvoda sincs nyitva. Amikor pedig kiderül, hogy a Zöldliget suliban Baptista nyári sakktábor lesz az iskolásoknak, Bendegúz aki öt és fél évesen még ugyan nem iskolás, kijelenti, hogy ebben a táborban ő is részt fog venni. A szülők egymásra néznek, a nagypapa bólogat és elkezdődött a nagy sakkos kaland, amelyből mára 9 év elteltével egy FIDE-mesteri cím lett.

Bodrogi Bendegúz a Zöldliget Gimnázium tanulója a napokban átvehette a nemzetközi sakkszövetség (FIDE) diplomáját, amelyet azok a versenyzők kaphatnak meg, akik az ún. Élő listán (Élő Árpád magyar származású amerikai fizikus, sakkozó, sportvezetőről elnevezett pontszámítási rendszer) - amely a versenyzők játékerejének, versenyről-versenyre nyújtott teljesítményének az értékmérője – a FIDE által előírt 2300 Élő-pont teljesítésével nyert el. Egy cím megszerzése jelentős mérföldkő egy sakkversenyző életében. Bendegúz korábban már korosztályos bajnoki címet, bajnoki ezüst és bronzérmet is nyert, tagja a korosztályos válogatott keretnek, ám ez a teljesítmény, ez a cím már nem korcsoporthoz kötött, örökös és nemzetközi.

A sakkjáték csodája az egyszerűségében, igazságosságában és abban a mélységében rejlik, amely nemzedékek óta rabul ejti az erre fogékony elmét, kortól és nemtől függetlenül. A könnyed és rövid játék idejű szórakozástól, a hosszú órákig tartó, kemény stratégiai és taktikai csatákat jelentő versenyjátszmákig, mindenki megtalálja benne amit keres. „A sakkjáték egy olyan tenger, amelyből a szúnyog is ihat, de az elefánt is megfürödhet benne.” A sakkcsaták világában mindkét fél azonos erőkkel rendelkezik, az ötletesség, a figyelem és a tapasztalat, az elme képességei döntik el a csatát. Elárulom vannak sárkányok, törpék és óriások ebben a játékban, vannak pancserek, kis és nagymesterek, de a lényeg, hogy végül mindig a jók győznek!

Az álmok időnként valóra válnak, valóra válhatnak, ám bizonyára sokan tudják már, hogy az a sokat idézett kijelentés, hogy a „tehetség úgy is utat tör magának” bár szépen hangzik, de aligha igaz! A tehetség önmagában csak egy lehetőség, mint egy szárba szökkent apró növény, ami gondozást, táplálást igényel és a megfelelő környezet hiányában, nem feltétlenül tud kifejlődni, termőre fordulni. Szenczy Sándor baptista lelkész személyesen is és az általa létrehozott sakkiskolán keresztül, jelentősen hozzájárult Bendegúz tehetségének bontakozásához. Versenyek, edzőtáborok támogatása, az elmúlt közel egy évtized munkája a Szeretetszolgálat programjával döntő mértékben segítették Bendegúz és még több fiatal fejlődését is.

Egy gyermek álmát megvalósítani csodálatos cél, amiben a család, az edzők, csapattársak és az iskolai környezet jelentik azt a hátteret, ami nélkül az álmok aligha válnak valóra. Nem utolsó sorban szükség van az anyagi támogatásra is, melyhez az utóbbi években a Nemzeti Tehetség Program is segítséget nyújt pályázati formában. Köszönet mindazoknak, akik hittek, hisznek Bendegúzban!

 

Molnár Béla
Nemzetközi Sakkmester

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Fizikai képességfelmérés az 1. évfolyamra

02.
MÁRC.

Szóbeli felvételi vizsgák

04.
MÁRC.

Országos kompetenciamérs (Külön terv szerint)

04.
MÁRC.

Középiskolai szóbeli vizsgák időpontja 03.04-20.

04.
MÁRC.

PÉNZ7 - pénzügyi és vállalkozói témahét

04.
MÁRC.

Szóbeli vizsgák a 9. évfolyamra felvételizők részére

04.
MÁRC.

Középfokú felvételi eljárás - szóbeli (motivációs beszélgetés)

04.
MÁRC.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY
© 2024 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT